Menü Kapat

Çalışma Alanlarımız

Yetişkin Bireysel Terapi

Bireysel yetişkin terapisi, belirli bir yapı içerisinde yetişkin danışanla yapılan bireysel görüşmelerdir. Danışanın getirdiği problem tüm açılardan ele alınarak beraber belirlenen amaca ulaşmak için danışanla birlikte çalışılır. Bireysel yetişkin terapisinde, her problem bireye özgü olduğu için bireysel terapi görüşmeleri de o kişiye uygun olarak kişiye özgü bir yaklaşımla belirli bir disiplin içerisindeki çalışma ile oluşturulur. Problem tanımlanır, amaçlar belirlenir, gerçekçi hedefler oluşturulur. Psikolog ile danışan arasında güvene dayalı bir bağ oluşursa terapiye verimli olma olasılığı ile başlanır. 

Evlilik Öncesi Danışmanlık

Evlilik Öncesi Psikolojik Danışmanlık, çiftleri evliliğe hazırlamak üzere gerçekleştirilen psikoterapi türüdür. … Evlilik öncesi danışmanlık; çiftlerin ilişkileriyle ilgili hali hazırda yaşadıkları sorunların çözümlenmesinde ve sağlıklı bir evlilik kurmalarında onlara yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Evlilik öncesi danışmanlık uygulamasıyla, günümüzde önemi artan bulaşıcı hastalıklar ve genetik geçişli hastalıklar hakkında detaylı bilgiler verilebilmekte, çiftler olası riskler, bu risklerin olası sonuçları ve bu durumlardan korunma yolları bakımından bilinçlendirilmektedir. 

Aile ve Evlilik Terapisi

Aile terapisi, aile bireyleri arasındaki iletişim kalitesini arttıran, çatışmaların ve güçlüklerin üstesinden gelmelerine yardımcı olan terapi çeşididir. Ruh sağlığı uzmanı aslında bu terapi sürecinde aile arasındaki bir iletişim köprüsü gibidir.

Bireylerinin anlayış ve işbirliği yapmalarına yardımcı olarak aralarındaki iletişim problemini çözmede yardımcı olur Aile terapisi çiftler arasındaki sorunlarında en aza indirgenmesini amaçlar. Aynı zamanda; güçlü, sağlıklı ve mutlu aileler oluşturmaya yardımcı olur.

Aile terapilerinde olan çalışmalar uzun vadeli etkilere sahiptir ve terapilere katılım sağlayan bireyeler hem kendileri için hem de diğer aile üyelerini daha iyi bir şekilde tanırlar. Bireylerin birbirleri ile kurdukları iletişimler desteklenir ve problemlerle baş etme becerinin edinmesi ile beraber sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmez sonrasında yaşanacak zor durumlarla da baş edilebilir.

Boşanma

Boşanma birçok insan için ölüme yakın bir kayıp olduğundan dolayı, aslında bu dönemi yas tutma sürecine benzetebiliriz. Bu bağlamda en çok bilinen model Kubler-Ross (1969) Yas Model’idir. Modele göre üzüntünün 5 aşaması vardır ve bu aşamalar boşanan çiftlerde görülebilir:

. Göz ardı Etmek

. Öfke

. Pazarlık

. Depresyon

. Kabullenme

Durum içinden çıkamayacağınız kadar zorlayıcı görünüyorsa profesyonel bir destek almalı ve psikolojik danışmanlık merkezlerinde çift terapisi veya aile terapisini denemelisiniz.

Cinsel Terapi

Cinsel terapi; cinsel hayatta sorunları bulunan birey veya çiftlere, cinsel sorunlar konusunda alanında uzman psikolog veya psikiyatrist tarafından uygulanan zihinsel tedavi biçimidir. Cinsel terapide, kişilere kesinlikle fiziksel olarak temas edilmez. Yalnızca konuşma terapileri uygulanarak, cinsel sorunun temeline inilerek çözüm elde edilmeye çalışılır.

Cinsel Terapi ile Tedavi Edilen Sorunlar Nelerdir?

. Sertleşme Sorunu

. Cinsel İstek Farklılığı

. Vajinusmus

Cinsel terapiler, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere alanında uzman psikolog veya psikiyatristler tarafından yapılmaktadır. Terapiler çoğunlukla klinik veya hastanede yapılmaktadır. Cinsel terapiye başvuran kişilerin, terapilere cinsel partneri ile birlikte başvurmaları oldukça önemlidir. Bunun nedeni tamamen tedavi başarısının yüksek oranda sağlanması olacaktır. 

Cinsiyet Kimliği & Cinsel Yönelim

Cinsel kimlik kişinin kendisini kavrayışını, cinsel davranış kişi tarafından uygulanan cinsel eylemi, cinsel yönelim ise kişinin karşı cinse, hemcinse, her iki cinsiyete hissettiği ya da hiçbir cinse hissetmediği romantik ya da cinsel çekimi ifade eder.

Cinsel yönelim tercihe bağlı olmadığı gibi hiçbir çeşidi de hastalık değildir, iyileştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Cinsel kimlik ile cinsel yönelim arasındaki farkı bilmekte de fayda var. Cinsel kimlik kişinin kendisini hangi cinsiyette tanımladığı ile ilgilidir. Yani kişi cinsel kimliğini belirtmek için “ben kadınım” ya da “ben erkeğim” der.

Cinsel yönelim ise kişinin hangi cinse karşı cinsel ilgi ve yakınlık kurduğuyla ilgilidir. Bir kişi karşı cinse, kendi cinsine veya her ikisine birden ilgi duyabilir. Sadece karşı cinse ilgi duyanlara heteroseksüel, sadece kendi cinsine ilgi duyanlara homoseksüel (eşcinsel), her ikisine de ilgi duyanlara ise biseksüel denir. Cinsel yönelimi etkileyen biyolojik yatkınlıklar, cinsel organlar, genetik yapı ve hormonlar doğumdan önce belirlenir. Ancak doğuştan gelen bu özellikler cinsel yönelimin tek belirleyicisi değildir. 

Terapinin amacı asla eşcinsel kişinin cinsel yönelimini değiştirmek değil, kişinin bu süreci geçirmesini kolaylaştırmak ve uyumunu sağlamaktır. Cinsel yönelimin değiştirilmeye çalışılması etik ve ahlaki değildir. Terapide ilk hedef danışanın kendini kabullenmesini, kendiyle barışmasını sağlamak, onu dış dünyadan gelebilecek tepkilere karşı hazırlamaktır. 

Çocuk ve Ergen Terapisi

(BDT Ekolüne Göre Çalışılmaktadır.)

Araştırmalar, çocukluk döneminde öğrenilen bilgi ve deneyimlerin yetişkinlikte, bireyin kişilik özelliklerini, davranışlarını, öz güvenini, öz saygısını büyük ölçüde belirlediğini göstermektedir. Bu nedenle çocukluk döneminde eğer ki ebeveyn çocuklarının bir takım problemler yaşadıklarını fark ederlerse, bunun için çocukluktan itibaren önlem almaları oldukça işe yarayacaktır. Çocuklarla yapılan çalışmalarda, çocuk terapistlerinin en sık uyguladıkları etkili tedavi yöntemi oyun terapisidir. Çocuklar, yaşadıkları sıkıntıları dile döküp anlatmazlar, sıkıntılarını paylaşmak yerine içine atarlar. Oyun terapisi sayesinde, terapist eşliğinde çocuğun yaşadığı duygusal sorunların ortaya çıkması ve bunların üstesinden sağlıklı bir şekilde gelebilmesi sağlanır.

Ergen terapisinde çalışma konularına örnek verecek olursak; sınav kaygısı, kimlik bunalımı, özgüven problemleri, kendini ifade edebilme becerilerinin kazandırılması, sağlıklı akran ilişkileri oluşturma, aile üyeleriyle yaşanan iletişim problemlerini çözme, ders çalışma motivasyonunu ve konsantrasyonu arttırma, meslek seçimi, davranış bozuklukları, dikkat eksikliği, duygusal problemler, gelecek kaygısı gösterilebilir.

Psikodrama

Tiyatroyu psikolojik tedavide kullanan bir tekniktir. Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir psikoterapi yöntemidir. Psikodrama, spontanelik, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel almaktadır. Kişilerin ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları sorunları, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontane bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışmaktadır.

Psikodrama, J.L. Moreno’nun tanımıyla, gerçeğin yeniden canlandırılmasıdır. Moreno, psikolojik bozuklukları “rol kuramı” içinde ele almıştır. Psikodramanın beş temel unsuru vardır. Sahne, protagonist, yönetici, yardımcı egolar ve grup. Protagonist, oyunu oynanan, üzerinde çalışılan kişidir. Ele alınan konunun sahnelendiği yer, sahnedir. Konu sahnelenmeden önce protagonist diğer grup üyeleri arasından kendi konusunu oynayacak kişileri seçer, bu kişilere yardımcı ego denir. Her psikodrama oturumu bir lider (psikodrama konusunda uzman olan bir psikodramatist) tarafından yönetilir.

Grup Terapisi

Psikoterapi, düşünce, duygu ve davranışları, konuşma, ilişki kurma, birlikte değişik çalışma yolları ile etkileyerek değiştirme, iyileştirme demektir. Psikoterapi deyince, çağdaş ruh bilim bilgilerine dayanarak, hasta/ danışan ile olumlu bir ilişki içinde özel teknikleri kullanan birtakım uygulamalar anlaşılır. 

Grup psikoterapisi, bu eğitimi almış grup psikoterapistleri tarafından yönetilen, 3- 20 kişiden oluşan, uygun şekilde seçilmiş hasta ve/veya danışanlara uygulanan bir tedavi biçimidir. 

Grup psikoterapisi hangi hastalıklarda ve durumlarda uygulanır?

  • Anksiyete bozuklukları (Panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, akut ve kronik stres bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, fobiler, sosyal fobi, dissosiatif bozukluklar, konversiyon bozukluğu, somatizasyon bozukluğu, hipokondriazis, sınav anksiyetesi, performans anksiyetesi)
  • Duygudurum bozuklukları (depresyon, iki uçlu duygudurum bozukluğu)
  • Psikotik bozukluklar (Destekleyici, eğitici gruplar)
  • Yeme bozuklukları
  • Madde ve alkol kullanım bozuklukları
  • Cinsel sorunlar
  • Kişilik bozuklukları
  • Yas, komplike yas, kayıp ve travmalar
  • Çocukluk travmaları
  • İlişki sorunları (eş, aile, çocuk, işyeri) Not: Aile ve eş grupları değilse, grup psikoterapilerinde kişi terapiye onlardan ayrı katılır.
  • İhmal, istismar ve şiddet
  • Kronik fiziksel hastalıklar
  • Duygusal durumlarla bağlantılı fiziksel bozukluklar
  • İşyerlerindeki ilişkisel sorunlar
  • Okullardaki ilişkisel sorunlar
  • Çatışma çözümü
  • Ebeveynlik eğitimi
  • Yaşam değişikliklerine uyum sorunları
  • Zorlu ve kronik hastalıklarla uğraşan hasta yakınlarına yardım
  • Farkındalık, içgörü ve kişisel gelişim

Dikkat Eksikliğinde Bilişsel Bedensel Müdahale

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) sebebi henüz net olarak belirlenememiş kişinin dikkat durumunda kolay ve kısa sürede dağılma, davranışta dürtüsellikle ortaya çıkan ataklık ve bilişteki sıçrama gibi yaşamsal faaliyetlerde belirgin olarak zorluğa sebep olan bir tanıdır. DEHB tanısı, görülme başlangıcı üç yaş olsa da tanı 7 yaş civarında konmaktadır. DEHB, üç alt kategoriye ayrılmıştır. Dikkat eksikliği önde olan tip, Hiperaktivite önde olan tip ve Karışık Tip. Dikkat eksikliği önde olan tip; ayrıntıları kaçırması, dikkatsizce hatalar yapması, yönergeleri dinlemiyor gibi gözükmesi, verilen görevleri tamamlayamaması ile tanınabilir. Bu alt tipteki kişiler dikkatlerini toplamaları gereken işlerden kaçınabilir, isteksiz davranarak tercih etmez ve işlerinde unutkanlık yaşar. Hiperaktivitenin önde olduğu tip ise; davranışlarını kontrol edemeden uygunsuz zamanlarda sürekli hareket ederken, koşarken, tırmanırken tanınabilir.  Uygun eğitim yönetimi ve sınıf uygulamalarıyla akademik başarı elde edebilirler. Merak ve enerji dolu taraflarıyla kolay iletişime geçebilir olmalarıyla, duyarlı, sempatik ve ilgi çeken bu çocuklar iyi kanalize edilebilirse oldukça yaratıcı, faydalı işler ortaya çıkarabileceklerdir.

Şema Terapi

Bütüncül bir yapıya sahip olan Şema Terapi’nin içinde yer alan yapılar; bilişsel, davranışsal, psiko-dinamik, bağlanma ve geştalt modelleri yer almaktadır.

Şema Terapi insani bir yaklaşımdır.

Bu terapi modeli psikolojik bozuklukları patolojikleştirmek yerine normalleştirir. Buna göre hepimizin şeması (psikolojik sorunlara altyapı oluşturan yapısı), baş etme biçimleri (şemalarla başa çıkma yolları) ve modları (pek çok şema ve başa çıkma biçiminden oluşan yapıları) vardır.

  ŞEMALARIMIZ

  • Terk Edilme Şeması
  • Kuşkuculuk / Kötüye Kullanılma Şeması
  • Duygusal Yoksunluk Şeması
  • Kusurluluk / Utanç Şeması
  • Sosyal İzolasyon Şeması
  • Bağımlılık / Yetersizlik Şeması
  • Dayanıksızlık Şeması
  • Yapışıklık (Gelişmemiş Benlik) Şeması
  • Başarısızlık Şeması
  • Haklılık Şeması
  • Yetersiz Özdenetim Şeması
  • Boyun Eğicilik Şeması
  • Kendini İfade Etme Şeması
  • Onay Arama Şeması
  • Karamsarlık
  • Duyguları Bastırma
  • Yüksek Standartlar Şeması
  • Cezalandırıcılık (Acımasızlık) Şeması

EMDR

(Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)

EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Nedir?

  • Danışanlardaki rahatsızlığının nedeninin, olumsuz ve kötü olarak depolanmış hafıza ve anılar olduğunu belirten ve tedavide adaptif (uyumsal) bilgi işleme modelinin rehberliğinde bu kötü anıları değiştiren bir psikoterapidir.
  • Terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek danışanın beyninin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. Buna alternatif olarak, dikkattin bir yönden diğer bir yöne aktarılmasını sağlayan çeşitli aletler de bulunmaktadır.
  • EMDR Terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz. Yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.

Travma

Bir olayın travmatik olay olarak adlandırılabilmesi için aniden gelişen; kişide korku, kaygı ve çaresizlik hisleri uyandıran bir olay olması gerekir. Bunların yanında kişinin yaşamını, psikolojik ve fiziksel bütünlüğünü tehdit etmesi gerekir. Her zaman olay kişi tarafından bizzat yaşanmayabilir. Travmatik olay kişinin yakın çevresindekilerin yaşadığı veya sadece şahit olduğu bir olay da olabilir.

Bu tür olaylarda kişilerde genellikle gücü kötüye kullanma, duyulan güvene ihanet etme, tuzağa düşme, çaresizlik, acı, kafa karışıklığı ve/veya kayıp söz konusu olabilmektedir. Bu oldukça geniş tanım, içeriğinde hem tek seferlik olaylar (kazalar, doğal afetler, suçlar, ameliyatlar, ölümler, vb.) hem de tekrarlayan ve süre giden olaylar (çocuk istismarları, çocuk ihmalleri, savaşlar, şiddet içeren ilişkiler, vb.) bulundurmaktadır. 

Travmatik bir olay her kişide aynı etkiyi yaratmayabilir. Kişinin olaydan etkilenme derecesi kişinin geçmiş deneyimleri, algısı ve inançlarına oldukça bağlıdır.  Bu nedenle travmaya olay bazında değil kişide yarattığı etkiler üzerinden bakılması daha doğrudur.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE ZEKA TESTLERİ

MOXO Dikkat Testi

Moxo Dikkat Testi, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performansını ölçen, uzmanlar tarafından uygulanan, görüş ve duygu içermeyen, online bir testtir.

MOXO, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performans düzeylerinin ölçümünde oldukça etkili bulunmuştur; fakat testin hızla artmış olan popülaritesi, MOXO’da bulunan eşsiz Çeldirici Sistemi’nden kaynaklanmaktadır.

Basit görünen bir MOXO görevine odaklanabilmek için, bireyin günlük hayatta yapması gerektiği gibi, testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelmesi gerekmektedir. 

MOXO ÇOCUK TESTİ: Özel olarak 6-12 yaş arası çocuklar için tasarlanmış olup, uzmanlar için DEHB tanısı ve hasta gözlem süreçlerinde yardımcı bir araç görevi görmektedir. MOXO Çocuk Testi, yaş ile uyumlu çeşitli uyaran ve çeldiriciler içeren, 15 dakikalık online bir testtir.

MOXO GENÇ&YETİŞKİN TESTİ: 13-65 yaş aralığını kapsayan, uzmanların DEHB tanısı ve hasta gözlem süreçlerinde hastanın dikkat profilini değerlendirmelerine yardımcı olan bir araçtır. MOXO Genç&Yetişkin DEHB Testi, eşsiz çeldirici sistemiyle bireyin günlük hayatta karşılaştığı çevresel koşulları modeller. Uygun uyaran ve çeldiriciler içeren, 18 dakikalık online bir testtir.

*Moxo Dikkat Testi Uzman Hekim ve Psikologlar tarafından uygulanır.

WISC-R

Türkiye’de standardizasyonu, geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış en önemli zeka testi olan Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-R) zeka testi 6-16 yaş grubu bireylere uygulanır ve bu yaş grubundaki bireylerin zeka bölümünü yani IQ puanını ortaya çıkarır.

Test; 6 sözel, 6 performans olmak üzere toplam 12 alt testten oluşmaktadır. Test sonucunda bireyin sözel, performans ve genel olmak üzere üç zeka bölümü yani üç IQ puanı elde edilir.
Test, soruların yönergelere uygun bir şekilde çocuğa sorulması ve çocuktan bu soruları cevaplaması istenerek uygulanmaktadır. Test yaklaşık 1 saat sürer ve bu süre yaşa göre farklılık gösterebilir. Test zekâ puanını bulmak için kullanılsa da daha çok öğrenme problemleri gibi sıkıntıları tanımlamak, rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlamak için kullanılır. Çocuğun zihinsel gelişimi hakkında bilgi verir ve olası sorunlarda erken önlem almak için kullanılır.

Kimler uygulayabilir:

  • Psikoloji,
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR),
  • Okul Öncesi Bölümü,
  • Çocuk Gelişimi Bölümü,
  • Aile Danışmanları,
  • Özel Eğitim bölümlerinde öğrenci, mezun veya bu alanlarda çalışıyor olanlar.

Nöropsikolojik Testler

Nöropsikolojik Test Bataryası:  

  • WMS I-II Kişisel ve Aktüel Bilgiler- Oryantasyon
  • WMS III Mantıksal Bellek- Anlık Hatırlama
  • WMS IV Görsel Bellek- Anlık Hatırlama
  • WMS R Sayı Menzili Testi
  • WMS III Mental Kontrol Testi
  • Soyut Düşünme Testi  (Atasözü yorumlama ve benzerlikler Testi)
  • Saat Çizimi Testi
  • Sözel Akıcılık Testi
  • Öktem Sözel Bellek Süreçleri Testi ( Öktem- SBST)
  • Boston Adlandırma Testi
  • Luria Alternan Çizimler Testi
  • WMS IV Mantıksal Bellek- Uzun Süreli Hatırlama/ Görsel Bellek- Uzun Süreli Hatırlama
  • İz Sürme Testi (A ve B Formu)
  • Yüz Tanıma Testi
  • Stroop Testi
  • Çizgilerin Yönünü Belirleme Testi
  • Wisconsin Kart Eşleme Testi